Panduan Membeli SmartTAG Online Daripada Syarikat Touch ‘n Go

Tahun 2017 ni, kebanyakan Tol di lebuhraya telahpun mengaplikasikan penggunaan Tol Elektronik sepenuhnya; yakni pengguna jalan raya seperti kita ni perlu menggunakan kad Touch ‘n Go ataupun Kad Pengenalan untuk membuat bayaran kadar tol.

Ini menyebabkan kaunter Tol yang menerima Touch ‘n Go (TnG) semakin sesak dengan kenderaan. Jika dahulu boleh saja apabila sampai di Tol TnG, kita hanya luangkan masa beberapa saat saja untuk:

  1. Keluarkan kad TnG
  2. Touch dan…
  3. Go…

Sekarang dah jarang kita boleh buat begini. Sebaliknya, kita perlu menunggu giliran dan mengambil masa beberapa minit disebabkan:

  1. Beratur panjang (walaupun tidak sepanjang kaunter TnG yang ada Tambah Nilai)
  2. Keluarkan kad TnG
  3. Touch dan…
  4. Go…

Jadi solusi lain yang ada adalah kita perlu menggunakan pula peranti SmartTAG untuk mempercepatkan lagi masa perjalanan.

Walaubagaimanapun, nak dapatkan peranti SmartTAG ini pula adalah agak sukar dan leceh.

Dari satu ke satu Kaunter Khidmat Pelanggan TnG di lebuhraya den bertanyakan stok SmartTAG ni, semuanya memberikan jawapan yang amat mendukacitakan:

Maaf incik, stok SmartTAG dah habis….

Jadi, selain daripada mencari “stok” peranti SmartTAG ni di Kaunter Khidmat Pelanggan Touch ‘n Go, kita juga boleh mencarinya di stesen minyak seperti Petronas. Namun  begitu, bukan semua stesen Petronas ada stok dan menjual peranti SmartTAG ni.

Alternatif lain, kita perlu membeli peranti SmartTAG ni secara online jika tak mahu bersesak di jalan raya dan bersusah payah mencari lokasi – lokasi penjualan SmartTAG ni secara offline.

Berita baiknya, kita boleh mendapatkan SmartTAG ni daripada 4 portal membeli belah Malaysia yang popular di internet seperti di:

  1. Mudah.my
  2. Lelong.my
  3. Lazada.com.my
  4. 11street.my

Berdasarkan daripada “kajian” yang den buat, keempat – empat portal ini menjual SmartTAG dengan harga purata sekitar RM180.00 dan keatas.

Untuk makluman kalian, harga jualan sebenar bagi SmartTAG yang dinyatakan pada laman web www.touchngo.com.my adalah RM120 (tak termasuk GST).

Jadi, jika harga jualan SmartTAG ini melebihi RM130, maka ianya adalah mahal daripada harga yang sepatutnya kita miliki SmartTAG ini.

Walaubagaimanapun, perlu dilihat juga apa yang ditawarkan oleh si penjual apabila membuat pembelian SmartTAG tersebut daripada mereka. Mungkin ada aksesori tambahan yang menyebabkan harga tersebut lebih mahal daripada harga jualan SmartTAG yang sebenar.

Apa – apa pun, kita review dahulu harga jualan SmartTAG yang ditawarkan di keempat – empat portal yang den nyatakan.

1. Mudah.my

Di Mudah.my, berdasarkan carian pada waktu post ini dibuat, den dapati harga SmartTAG yang ditawarkan adalah serendah RM110 ke RM210.

Untuk tawaran iklan bagi harga RM110, den tak pasti “kesahihan” si penjual. Adakah benar harga jualan seperti yang ditawarkan atau scam? Jika benar, maka memang harga dibawah harga pasaran.

Nota nasihat: Apabila membeli di Mudah.my, sebaik – baiknya, buat pembelian secara Cash on Delivery (COD) atau jika ingin penjual “pos” kan barang, selidik dengan teliti terlebih dahulu latar belakang mereka.

2. Lelong.my

Untuk laman web lelong pula, harga yang ditawarkan adalah serendah RM170 sehingga ke RM230. Memang agak mahal harga jualan SmartTAG di Lelong.my

3. Lazada.com.my

Bagi portal lazada.com.my, hanya 3 iklan sahaja yang dijumpai untuk SmartTAG yang mana harga jualannya bermula dari RM185 ke RM250.

4. 11street.my

Di 11street.my pula, harga SmartTAG yang ditawarkan bermula dari RM159 dan ke atas. Den dapati harga jualan SmartTAG di portal ini adalah boleh diterima jika kalian ingin membuat pembelian SmartTAG berbanding lain – lain portal yang dinyatakan.

 

Apapun, den masih tidak berpuas hati dengan harga jualan SmartTAG yang ditawarkan kerana berdasarkan info daripada laman web rasmi Touch ‘n Go, kos SmartTAG ini haruslah berharga RM120 (tak termasuk GST) dan tak termasuk kad Touch ‘n Go.

Jadi kenapa penjual online menjualnya dengan harga yang agak mahal?

Apa yang den percaya, puncanya adalah kerana stok SmartTAG yang agak terhad menjadikan nilai harganya bertambah. Permintaan tinggi, hargapun naiklah.

Jadi setelah melakukan carian demi carian, maka akhirnya den mendapat info bahawa kita sebenarnya boleh membuat pembelian secara terus daripada pihak Touch ‘N Go sendiri.

Ini adalah kerana, “harga” jualan yang diberikan adalah harga jualan sebenar SmartTAG berbanding daripada harga jualan di portal – portal di atas.

Harga jualan SmartTAG yang dikenakan adalah RM127.20 (termasuk GST). Untuk postage pula adalah RM7.40. Jumlah keseluruhan harga pembelian peranti SmartTAG daripada pihak Touch ‘N Go sendiri adalah RM134.60

Namun prosesnya adalah sedikit leceh kerana kita perlu “Private Message (PM)” akaun Facebook Touch ‘n Go untuk tujuan ini. Alangkah baiknya jika mereka sediakan satu kemudahan pembelian secara terus daripada laman web rasmi mereka.

Baiklah, berikut adalah prosedur membuat pembelian peranti SmartTAG secara terus daripada pihak Touch ‘n Go.

  1. Layari ke Facebook Page Touch N Go iaitu buat carian di Facebook “Touch ‘n Go Malaysia” atau klik je link ini: https://www.facebook.com/Mytouchngo/
  2. LIKE lah dulu page tu 🙂
  3. Kemudian hantarkan Message (PM) kepada mereka bertanyakan adakah masih ada stok SmartTag untuk pembelian? Mereka biasanya akan reply kaedah bayaran dan lain – lain butiran yang diperlukan. (lihat gambar dibawah).
  4. Buat pembayaran ke akaun yang diberikan. Pastikan nama penerima bayaran haruslah syarikat Touch ‘n Go Sdn Bhd. Jangan sesekali bank in kepada akaun orang lain.
  5. Simpan resit bayaran dan kemudian MAKLUMKAN semula kepada penerima mesej tentang bayaran yang telah dibuat. Berikan resit bayaran dan segala maklumat bayaran yang diperlukan.
  6. Pihak TnG mungkin akan meminta kalian membuat beberapa pengesahan bayaran. Jadi, layankan saja permintaan mereka tu 😉

Jika tiada masalah, maka kalian akan menerima peranti SmartTAG dalam tempoh 7 hari bekerja. Jadi, selesai masalah untuk membeli SmartTAG!

Jika kalian perhatikan, pembelian SmartTAG ni, den buat pada 17 May 2017. Pada 25 May 2017, den terima parcel daripada CityLink yang mengandungi SmartTAG yang dihantar oleh Touch ‘n Go Sdn Bhd. Terima kasih Bos! 🙂

So berikut adalah peranti SmartTAG yang diterima.

Parcel CityLink yang mengandungi SmartTAG daripada Touch ‘n Go Sdn Bhd. Isi kandungannya adalah:

Resit tempahan pembelian SmartTAG.

Panduan penggunaan SmartTAG dan juga kad jaminan (warranty card).

Peranti SmartTAG yang berbungkus dengan bubble wrap.

Turut dibekalkan bateri GP Alkaline dan holder SmartTAG.

Secara kesimpulannya, jika kalian memerlukan peranti SmartTAG dan tidak mahu membuang masa mencarinya secara offline, maka lakukan saja tempahan secara online sama ada menerusi portal – portal yang dinyatakan atau boleh terus melakukan tempahan daripada pihak Touch ‘n Go Sdn Bhd sendiri.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Selamat ber-SmartTAG!

p.s – Jangan segan nak tekan butang Share (butang FB, Google, Twitter) dibawah ini supaya ramai kenalan kalian akan mendapat manfaat daripada artikel ini 🙂

I Will Tell You Why Your Visitors Aren’t Buying

Have you been in a situation where you think that your product is really awesome enough but… you are not getting enough sales?

Here are some of the reasons.

1. You are not motivating them

People need to be pushed and motivated to take action and buy.

Sometimes you will need to spell out all 37 benefits of your product before they will even take a second look.

Why are people so stubborn?

We’re all stubborn!

And we’re used to getting our butts kicked by companies who just want to take our money and run off.

Get used to the idea that all of your visitors will be skeptical of you at first.

It’s natural, and it is your problem if they do not trust you.

Do not blame the customer!

Just know what they want and explain how you are going to give it to them for a great price!

If you have testimonials, put them in a flashy box in your sidebar. This gives your visitor social proof that your product works!

2. People want to spend money, but not with you.

Your product and/or website graphics don’t get them excited.

They don’t believe your promises. They don’t feel any urgency.

These are all common problems that can be fixed with effective graphic design and carefully chosen words.

You have a product or a service that fixes a problem for someone. It is your job to remind them of their problem.

Remind them how inconvenient and painful their problem is. Tell them how you will help them. Give them the nitty-gritty details.

If they have the problem that you can fixed, they will listen to every detail that you give them. They want to hear all the ways you can help them. Just keep the focus on them and their problem.

  1. Get them emotionally excited about having their problem solved (freedom).
  2. List all the related benefits you or your product will give them.
  3. Make sure that you are helping them visualize a believable end-result.
  4. Give them good reasons to buy NOW.

If this sounds like a simple equation for making a sale, it is!

But don’t misunderstand. It’s simple, but not easy. However it is very easy to mess up the process.

This is why many businesses fail in the first couple years. For example, if you take your focus off of the customer and her needs at any time, you are likely to lose them.

3. Making your visitors sick with bland graphics and weak offers.

Are you passionate about your products?

If you aren’t, your customers will sense it. They will know if you don’t 100% believe in what you do and what you offer. And then they won’t buy because if you aren’t proud of it, how can they trust you?

You will make your customers sick with your weak offers and your low-value products. If you are charging a high price for an item, you have to explain why the benefits of the item are worth the extra money!

Do not fail to show them how your product will improve their lives and how much that improvement is truly worth!

5 Steps to a Better Looking Website

Do you think your website is looking great? Check this 5 steps first!

1. Don’t make your visitors think too much.

Don’t make your customers think!

People use the internet for convenience. When they get to your website and have to think too much, they will leave.

If they do not find the content they are looking for right away, they will leave. They do not assume that they can find what they are looking for if they keep clicking deep within your site.

They think that if it isn’t on the front page, it isn’t anywhere.

2. First thing is first

  • What is the main thing your site is supposed to deliver?
  • What is the best thing that you sell?
  • What do your visitors want?

That one thing needs to be the biggest thing emphasized on the site. People will assume the biggest thing on your site is the most important.

The biggest thing is the most likely to get clicked, but in the end they will click what they want to click. Try to align the most clickable graphic with the one that makes you the most money.

3. Use common conventions

People have finally figured out the shopping cart icon.

If you go to an e-commerce website and see a shopping cart icon, you know that you can click that icon to buy something.

You know that if you see a house icon, you can click on it to go back to the home page.

Do not try to reinvent well established icons like these. Use established conventions and icons that are proven to work.

4. Tell your visitors what they should click on

People like to click.

We all get a little click-happy at times.

But you do not want people to guess what they should click on when they get to your web page.

Do you think that everyone knows your web banners are clickable?

No.

Sometimes you have to write “click here” on your clickable banners and images.

The most important thing on the webpage should also be the biggest.

What is that thing?

Whatever is most important to the customer and makes you the most money. Use bigger fonts and brighter colors to emphasize that most important thing!

5. Get rid of background noise and busyness

You may be distracting your customers without even realizing it.

How so?

By having too many options that are not related.

One page can only communicate so much content. If you try to say too much, people will not hear anything.

How many offers can a customer hear at one time?

One.

Emphasize one thing at a time and try to push the benefits of that one thing. They will not be able to focus enough to make a buying decision if they have too many choices.

Know the thing that is most important to them and explain how they can get it. Show them the price that you want them to pay for it and figure out how to translate that cost in a value that seems like a bargain.

Explain how their lives will improve and how much that will be worth to them. Remember to use numbers and figures. Use percentages and talk about specific and tangible benefits.

That’s all folks!