Panduan Membeli SmartTAG Online Daripada Syarikat Touch ‘n Go

Tahun 2017 ni, kebanyakan Tol di lebuhraya telahpun mengaplikasikan penggunaan Tol Elektronik sepenuhnya; yakni pengguna jalan raya seperti kita ni perlu menggunakan kad Touch ‘n Go ataupun Kad Pengenalan untuk membuat bayaran kadar tol.

Ini menyebabkan kaunter Tol yang menerima Touch ‘n Go (TnG) semakin sesak dengan kenderaan. Jika dahulu boleh saja apabila sampai di Tol TnG, kita hanya luangkan masa beberapa saat saja untuk:

  1. Keluarkan kad TnG
  2. Touch dan…
  3. Go…

Sekarang dah jarang kita boleh buat begini. Sebaliknya, kita perlu menunggu giliran dan mengambil masa beberapa minit disebabkan:

  1. Beratur panjang (walaupun tidak sepanjang kaunter TnG yang ada Tambah Nilai)
  2. Keluarkan kad TnG
  3. Touch dan…
  4. Go…

Jadi solusi lain yang ada adalah kita perlu menggunakan pula peranti SmartTAG untuk mempercepatkan lagi masa perjalanan.

Walaubagaimanapun, nak dapatkan peranti SmartTAG ini pula adalah agak sukar dan leceh.

Dari satu ke satu Kaunter Khidmat Pelanggan TnG di lebuhraya den bertanyakan stok SmartTAG ni, semuanya memberikan jawapan yang amat mendukacitakan:

Maaf incik, stok SmartTAG dah habis….

Jadi, selain daripada mencari “stok” peranti SmartTAG ni di Kaunter Khidmat Pelanggan Touch ‘n Go, kita juga boleh mencarinya di stesen minyak seperti Petronas. Namun  begitu, bukan semua stesen Petronas ada stok dan menjual peranti SmartTAG ni.

Alternatif lain, kita perlu membeli peranti SmartTAG ni secara online jika tak mahu bersesak di jalan raya dan bersusah payah mencari lokasi – lokasi penjualan SmartTAG ni secara offline.

Berita baiknya, kita boleh mendapatkan SmartTAG ni daripada 4 portal membeli belah Malaysia yang popular di internet seperti di:

  1. Mudah.my
  2. Lelong.my
  3. Lazada.com.my
  4. 11street.my

Berdasarkan daripada “kajian” yang den buat, keempat – empat portal ini menjual SmartTAG dengan harga purata sekitar RM180.00 dan keatas.

Untuk makluman kalian, harga jualan sebenar bagi SmartTAG yang dinyatakan pada laman web www.touchngo.com.my adalah RM120 (tak termasuk GST).

Jadi, jika harga jualan SmartTAG ini melebihi RM130, maka ianya adalah mahal daripada harga yang sepatutnya kita miliki SmartTAG ini.

Walaubagaimanapun, perlu dilihat juga apa yang ditawarkan oleh si penjual apabila membuat pembelian SmartTAG tersebut daripada mereka. Mungkin ada aksesori tambahan yang menyebabkan harga tersebut lebih mahal daripada harga jualan SmartTAG yang sebenar.

Apa – apa pun, kita review dahulu harga jualan SmartTAG yang ditawarkan di keempat – empat portal yang den nyatakan.

1. Mudah.my

Di Mudah.my, berdasarkan carian pada waktu post ini dibuat, den dapati harga SmartTAG yang ditawarkan adalah serendah RM110 ke RM210.

Untuk tawaran iklan bagi harga RM110, den tak pasti “kesahihan” si penjual. Adakah benar harga jualan seperti yang ditawarkan atau scam? Jika benar, maka memang harga dibawah harga pasaran.

Nota nasihat: Apabila membeli di Mudah.my, sebaik – baiknya, buat pembelian secara Cash on Delivery (COD) atau jika ingin penjual “pos” kan barang, selidik dengan teliti terlebih dahulu latar belakang mereka.

2. Lelong.my

Untuk laman web lelong pula, harga yang ditawarkan adalah serendah RM170 sehingga ke RM230. Memang agak mahal harga jualan SmartTAG di Lelong.my

3. Lazada.com.my

Bagi portal lazada.com.my, hanya 3 iklan sahaja yang dijumpai untuk SmartTAG yang mana harga jualannya bermula dari RM185 ke RM250.

4. 11street.my

Di 11street.my pula, harga SmartTAG yang ditawarkan bermula dari RM159 dan ke atas. Den dapati harga jualan SmartTAG di portal ini adalah boleh diterima jika kalian ingin membuat pembelian SmartTAG berbanding lain – lain portal yang dinyatakan.

 

Apapun, den masih tidak berpuas hati dengan harga jualan SmartTAG yang ditawarkan kerana berdasarkan info daripada laman web rasmi Touch ‘n Go, kos SmartTAG ini haruslah berharga RM120 (tak termasuk GST) dan tak termasuk kad Touch ‘n Go.

Jadi kenapa penjual online menjualnya dengan harga yang agak mahal?

Apa yang den percaya, puncanya adalah kerana stok SmartTAG yang agak terhad menjadikan nilai harganya bertambah. Permintaan tinggi, hargapun naiklah.

Jadi setelah melakukan carian demi carian, maka akhirnya den mendapat info bahawa kita sebenarnya boleh membuat pembelian secara terus daripada pihak Touch ‘N Go sendiri.

Ini adalah kerana, “harga” jualan yang diberikan adalah harga jualan sebenar SmartTAG berbanding daripada harga jualan di portal – portal di atas.

Harga jualan SmartTAG yang dikenakan adalah RM127.20 (termasuk GST). Untuk postage pula adalah RM7.40. Jumlah keseluruhan harga pembelian peranti SmartTAG daripada pihak Touch ‘N Go sendiri adalah RM134.60

Namun prosesnya adalah sedikit leceh kerana kita perlu “Private Message (PM)” akaun Facebook Touch ‘n Go untuk tujuan ini. Alangkah baiknya jika mereka sediakan satu kemudahan pembelian secara terus daripada laman web rasmi mereka.

Baiklah, berikut adalah prosedur membuat pembelian peranti SmartTAG secara terus daripada pihak Touch ‘n Go.

  1. Layari ke Facebook Page Touch N Go iaitu buat carian di Facebook “Touch ‘n Go Malaysia” atau klik je link ini: https://www.facebook.com/Mytouchngo/
  2. LIKE lah dulu page tu 🙂
  3. Kemudian hantarkan Message (PM) kepada mereka bertanyakan adakah masih ada stok SmartTag untuk pembelian? Mereka biasanya akan reply kaedah bayaran dan lain – lain butiran yang diperlukan. (lihat gambar dibawah).
  4. Buat pembayaran ke akaun yang diberikan. Pastikan nama penerima bayaran haruslah syarikat Touch ‘n Go Sdn Bhd. Jangan sesekali bank in kepada akaun orang lain.
  5. Simpan resit bayaran dan kemudian MAKLUMKAN semula kepada penerima mesej tentang bayaran yang telah dibuat. Berikan resit bayaran dan segala maklumat bayaran yang diperlukan.
  6. Pihak TnG mungkin akan meminta kalian membuat beberapa pengesahan bayaran. Jadi, layankan saja permintaan mereka tu 😉

Jika tiada masalah, maka kalian akan menerima peranti SmartTAG dalam tempoh 7 hari bekerja. Jadi, selesai masalah untuk membeli SmartTAG!

Jika kalian perhatikan, pembelian SmartTAG ni, den buat pada 17 May 2017. Pada 25 May 2017, den terima parcel daripada CityLink yang mengandungi SmartTAG yang dihantar oleh Touch ‘n Go Sdn Bhd. Terima kasih Bos! 🙂

So berikut adalah peranti SmartTAG yang diterima.

Parcel CityLink yang mengandungi SmartTAG daripada Touch ‘n Go Sdn Bhd. Isi kandungannya adalah:

Resit tempahan pembelian SmartTAG.

Panduan penggunaan SmartTAG dan juga kad jaminan (warranty card).

Peranti SmartTAG yang berbungkus dengan bubble wrap.

Turut dibekalkan bateri GP Alkaline dan holder SmartTAG.

Secara kesimpulannya, jika kalian memerlukan peranti SmartTAG dan tidak mahu membuang masa mencarinya secara offline, maka lakukan saja tempahan secara online sama ada menerusi portal – portal yang dinyatakan atau boleh terus melakukan tempahan daripada pihak Touch ‘n Go Sdn Bhd sendiri.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Selamat ber-SmartTAG!

p.s – Jangan segan nak tekan butang Share (butang FB, Google, Twitter) dibawah ini supaya ramai kenalan kalian akan mendapat manfaat daripada artikel ini 🙂

How to Configure Mandrill Sending Domains

In this tutorial, we will look at the process of how to configure Mandrill Sending Domains for your web application.

I assume you already have an account on Mandrill.com.

So let’s get started.

Step 1: Add your domain name record.

Mandrill Sending Domain Step 1

First, you need to add your domain record in Mandrill Sending Domains.

Add your domain name WITHOUT www and http://

Example: yourdomain.com OR subdomain.yourdomain.com

Step 2: Get your DKIM Settings information.

mandrill-sending-domains-02

Next, we are going to verify the DKIM Settings.

Click on the View DKIM Settings hyperlink and you will see the following popup which contains the configuration you need to setup in your web hosting DNS Zone.

mandrill-sending-domains-03

Step 3: Add DKIM Settings record in your web hosting DNS Zone.

mandrill-sending-domains-04

Login to your web hosting control panel (I’m using cPanel) and find DNS Advanced Zone Editor menu.

Next, enter a new record for DKIM Settings which you get from step 2. Please see the screenshot below.

mandrill-sending-domains-05

Please note that you should check your TTL value with your hosting provider. Once the record has been added, you will see something like this.

mandrill-sending-domains-06

Step 4: Test DNS Settings

mandrill-sending-domains-07

Now, go back to Mandrill Sending Domains page and click on the Test DNS Settings.

If no problem arise, you should see your DKIM Settings is valid (with green check mark)

Step 5: Validate your SPF Settings

mandrill-sending-domains-08

Next we are going to validate your SPF record.

Click on the View SPF settings hyperlink.

A popup will appear which contains your SPF Setup information.

Normally, your web hosting already has the SPF Record. You just need to edit the record so that it will contains the Mandrill settings.

Step 6: Edit your SPF Record

mandrill-sending-domains-09

Go back to your DNS Advance Zone Editor (in your web hosting control panel) and find the current SPF value as shown on Mandrill page.

Replace it with the new value given by Mandrill.

mandrill-sending-domains-10

Then, save / edit the record and go back to Mandrill Sending Domains configuration.

Step 7: Test DNS Setting for SPF

mandrill-sending-domains-11

Click on the Test DNS Settings button again to validate your SPF Settings.

You should see SPF is valid (if there is no problem arise).

Step 8: Final – Verify your domain.

Final step, you should verify your sending domain.

mandrill-sending-domains-12

To verify your domain, click on the Verify A Domain button and enter your domain email address. Make sure you’ve created an email address through your web hosting control panel. For example: [email protected]

You should receive an email from Mandrill after clicking the “Send Verification Email”.

mandrill-sending-domains-13

mandrill-sending-domains-14

Click on the verification link and after that check your domain status.

Your domain should has a new status which is “verified” in your Mandrill Sending Domains.

mandrill-sending-domains-15

 

You can now be happily ever after and use Mandrill for your web application! 😉

Hope this helps.

p.s – For more information about Mandrill, please check their Knowledge Base at https://mandrill.zendesk.com/hc/en-us